Adviespraktijk 'de Steenuil'

 

 

Natuurgeneeskunde voor dieren

 

Aske van den Berg

Harderwijkerweg 38

6957 AE  Laag Soeren

0313 - 61 95 97

06 - 44 858 742

  

Home      Terug      Contact   

 

 

Welkom

De steenuil

Achtergrond

Natuurgeneeskunde

Oogdiagnose

Praktijkinformatie

Adviezen

Praktijkvoorbeelden

Actueel

Links

 

Samenvatting scriptie

 

Mijn scriptie is een verkenning om een antwoord te krijgen op de vraag of het mogelijk is om oogdiagnose ook bij dieren toe te passen.

 

Hiervoor heb ik mij in de iriscopie verdiept en veel ogenfoto's gemaakt.

De meeste foto's betreffen paardenogen, maar ook van honden en katten heb ik ogenfoto's gemaakt. Irisfoto paard rechteroog

 

De ogen van deze diergroepen zijn heel verschillend om te zien, vooral door het verschil in de vorm van hun pupil.

 

Ter onderbouwing van mijn hypothese heb ik een literatuuronderzoek gedaan naar de overeenkomsten en eventuele verschillen in de anatomie tussen mens- en dierenogen en de innervatie ervan.

 

Uit de gefotografeerde paarden heb ik één groep apart beschouwd en de irisfoto's geïnterpreteerd. Hier heb ik een relatie kunnen leggen tussen hun oogtoestand en de voeding, die ze krijgen.

 

Bij mijn eigen jonge kat heb ik ervaren dat het mogelijk is om met behulp van kruiden in de voeding invloed uit te oefenen op het pigment in zijn iris.

Het is een mooi voorbeeld van preventief handelen, aangezien deze kat geen symptomen vertoonde van enige ziekte, maar wel geboren is met een bepaalde zwakte.

 

Er is nog veel onderzoek nodig om voor de verschillende diersoorten de topografie van de iris verder te onderzoeken en uit te werken.

 

Copyright © 'de Steenuil'